Št. artiklov: 0
Dobrodošli v EKO Trgovino srček.si S prijavo kot uporabnik boste deležni ugodnosti.
Ali veste kaj vsebuje zobna pasta?

Ali veste kaj vsebuje vaša zobna pasta?

Zdravje zob in dlesni je veliko bolj pomemben razlog za nakup zobne paste kot samo kozmetično ime in embalaža. Na trgu je poleg običajnih tudi široka ponudba zobnih past namenjenih beljenju zob, vendar pa pri nakupu teh ne bo odveč previdnost. Tovrstne zobne paste pogosto vsebujejo abrazivne sestavine, ki dolgoročno poškodujejo sklenino. S presenečenjem bi lahko ugotovili, da marsikatera zobna pasta ne ustreza svojemu namenu, ohranjanje zdravih in lepih zob ter dlesni.

Zadnjih nekaj let zasledimo vse več neodvisnih raziskav, ki kažejo, da so v vsakdanjih zobnih pastah za zobe sestavine, ki si jih nihče ne želi dati v usta. Skozi sluznico v ustni votlini lahko vse potencialno škodljive snovi zelo hitro preidejo v kri in se prenesejo v naš organizem kar se odraža v številnih zdravstvenih težavah, zato vsaka zobna pasta ni dobra zobna pasta.

Pri uporabi zobnih past moramo biti pozorni, da ne zaužijemo prevelike količine fluora ter drugih zdravju škodljivih snovi, kot sta natrijev lavril sulfat in triklosan. Pomembno je omeniti tudi, ksilitol, sorbitol, aspartam in druga sintetična sladila, ki so prav tako lahko škodljiva za zobe in pripomorejo k povečanem tveganju. V mnogih zobnih pastah najdemo še veliko vprašljivih snovi, kot so konzervansi, arome, barvila, antiseptični dodatki, zgoščevalci, vlažila, ...

Poglejmo nekaj najbolj izstopajočih:

Fluor

S prihodom zobnih past z vsebnostjo fluora je stopnja zobne gnilobe upadla za kar 75%. Vendar pa so z uporabo tovrstnih zobnih past lahko povezane tudi zdravstvene težave. Prevelika izpostavljenost fluora lahko privede do fluroze, bolezni, ki ima podobne simptome kot gripa in lahko privede tudi do težav s ščitnico, zaradi česar proizvajalci zobnih past svarijo uporabnike naj zobne paste ne zaužijejo, še posebej otroci. Novejše raziskave celo trdijo, da fluor povzroča poškodbe zob, kosti in osrednjega živčnega sistema.

Natrijev lauril sulfat (Sodium Lauryl Sulfat - SLS)

Ena od domnevno najbolj nevarnih sintetičnih snovi v naših zobnih pastah je vsekakor natrijev lauril sulfat (Sodium Lauryl Sulfat ali SLS), ki ga uporabljajo kot snov za penjenje in nam daje lažni občutek, da je zobna pasta učinkovita pri čiščenju. Poleg tega, da draži dlesni in sluznico, se hitro vpija, lahko uniči zaščitno plast bakterij in povzroči razdraženost tkiva ter nastanek razjed.

Triklosan

Največkrat omenjena nevarna snov v pastah za zobe in ustnih vodah je spojina triklosan, dodajajo jo zaradi antibakterijskega učinka. Razširjenost triklosana v različnih izdelkih lahko izniči njegove pozitivne učinke in poveča verjetnost nastanka zdravstvenih težav. Pripisujejo mu vpliv na naš osrednji živčni sistem, v ospredje prihajajo tudi domneve, da ubija dobre mikrobe in krepi škodljive ter povečuje odpornost bakterij, še več, lahko celo pripomore k njihovemu širjenju.

Aspartam

Aspartam je strokovni naziv za umetni sladkor oz. visoko intenzivno sladilo, vse bolj pa je prepoznavno kot eno izmed najnevarnejših snovi. Znanstveniki, ki so proučevali stranske učinke aspartama, ugotavljajo, da uživanje tega sredstva lahko povzroči, spodbudi ali poslabša številne kronične bolezni.

Nega zob z naravnimi zobnimi pastami

Če želite zdravje svojih zob vzeti v svoje roke potem uporabite naravne zobne paste. Naravne sestavine in njihove učinkovine povsem zadostujejo za vsakodnevno ustno nego. Naravne zobne paste so bile že od samega začetka zasnovane brez kemikalij, s ciljem, da so uporabniki z njihovo uporabo povsem varni in brezskrbni ter poslanstvom ohranjanje zdravih in lepih zob ter dlesni.