Št. artiklov: 0
Dobrodošli v EKO Trgovino srček.si S prijavo kot uporabnik boste deležni ugodnosti.
Seboroični dermatitis

Seboroični dermatitis

Kako odpraviti znake seboroičnega dermatitisa pri dojenčkih (temenice)?

V vodniku so opisani učinkoviti napotki in razlage o pojavu seboroičnega dermatitisa pri dojenčkih, kaj so najpogostejši vzroki za nastanek, ter nasveti kako ga preprečiti in alternativa s katero lahko dojenčkovo kožo ohranite mehko, zdravo in naravno čisto.

Kaj povzroča seboroični dermatitis pri dojenčkih (temenice)?

Izraz temence, poznamo tudi pod imenom seboroični dermatitis in je precej pogost pojav pri dojenčkih. Najpogosteje se pojavi v prvih mesecih po rojstvu dojenčka in večinoma se tudi sam povleče nazaj po nekaj tednih ali mesecih, v nekaterih primerih pa lahko vztraja dlje in povzroča neprijetnosti.

Temence oziroma seboroični dermatitis prepoznamo po masnih, rumenih madežih - luskah, ki se najpogosteje nahajajo na otroški glavici, pod lasmi, so podobnega videza kot prhljaj.

Seboroični dermatitis se pojavi, ko se skrajša proces obnavljanja celic na lasišču, kar vodi do hitrega luščenja roženih kožnih celic, ki se sprimejo v vidne luske. Pogosti simptomi seboroičnega dermatitisa vključujejo bele in odpadajoče luske ali rumenkaste, mastne in lepljive luske.

Na katerih predelih se najpogosteje pojavi seboroični dermatitis?

Seboroični dermatitis prizadene tista področja kože, ki so zelo bogata z žlezami lojnicami: glava oziroma lasišče, predel za uhljema, sluhovod, čelo, obrvi in obraz.

Čeprav se opisani znaki seboroičnega dermatitisa zdijo skrb vzbujajoči, so simptomi večinoma kratkotrajni in izzvenijo brez kakršnih resnejših posledic.

Kako odpravimo seboroični dermatitis?

Obstaja kar nekaj učinkovitih metod, ki pospešijo proces odpravljanja seboroičnega dermatitisa.

Nekaj koristnih nasvetov:

Vašemu dojenčku bo veliko prijetneje v kolikor boste uporabljali oblačila, ki jih ni potrebno oblačiti oziroma slačiti preko glave.

Simptome seboroičnega dermatitisa lahko uspešno blažite z nežnim masiranjem organskih olj v težavne predele. Proizvajalec Green People je za blaženje tovrstnih težav ustvaril »Masažno olje brez dodanih dišav za dojenčke«, ki vsebuje bio mešanico olj svetlina, muškatne vrtnice, črnega bezga in olja iz semen granatnega jabolka.

Olje nežno vmasirajte v težavne predele pred spanjem in koža se bo veliko prej regenerirala, ter postala mehka in gladka. Zelo pomembno je, da pri negi ne uporabljate petrokemikalij in mineralnih olj, saj te mašijo pore in lahko povzročijo alergijske reakcije, ter stanje še poslabšajo.

Na žalost veliko kozmetičnih izdelkov za nego dojenčkov vsebuje mineralna olja, zato bodite pri nakupu posebej pazljivi.

Po večernem nanosu bio olja, zjutraj otroško glavico in laske nežno pogladite z nežnim glavnikom ali brisačko in odstranite odmrlo kožo. Da bi se izognili možni infekciji za odstranitev odmre kože ne uporabljajte prstov.

Po odstranitvi odvečne odmrle kože je zaželeno, da dojenčku umijete glavico in laske z nežnim naravnim šamponom. Priporočena je uporaba »Šampon za telo in lase brez dodanih dišav za dojenčke« ali »Gel za umivanje in šampon s sivko za dojenčke« blagovne znamke Green People.

Izogibajte se šamponom, milom in gelom za umivanje, ki vsebujejo natrijev lavril sulfat (SLS), saj imenovana sestavina draži kožo, posledica pa je razdražena koža. Natrijev lavril sulfat je agresivna sestavina, s penilnimi lastnostmi, zaradi česar je prisotna v večini šamponov, kopelih in sredstvih za čiščenje. V kolikor je le mogoče se ji izognite.

V kolikor se simptomi seboroičnega dermatitisa ne bodo umirili in izginili vam svetujemo obisk zdravnika. Pri večini dojenčkov simptomi izginejo pri starosti 8 -12 mesecev.

Najbolj učinkoviti izdelki za blažitev in odpravljanje simptomov seboroičnega dermatitisa

Izdelki blagovne znamke Green People linije namenjene posebej za nego nežne dojenčkove kože in las, ki ne vsebuje parabenov, natrijevega lavril sulfata (SLS), petrokemikalij, umetnih dišav in lanolina. Izdelki so na trgu uveljavljeni in so prejemniki številnih priznanj.

Masažno olje brez dodanih dišav za dojenčke je absolutno izdelek, ki ga morate imeti v kolikor ima vaš dojenček simptome, ki kažejo na seboroični dermatitis. Edinstvena mešanica izvlečkov iz ekoloških rastlinskih olj bo kožo naredila nežno, mehko in pomagala odpraviti nezaželene simptome.

Drug fantastičen izdelek pri negi dojenčkove kože in las nagnjene k seboroičnem drmatitisu je Losjon s sivko za dojenčke, ki vsebuje karitejevo maslo, izvleček konoplje, ognjiča in sivke. Ta čudovit naravni losjon bo v učinkovito pomoč pri odpravi nezaželenih simptomov in za pomiritev in nego razdražene otroške kože.

Seboroični dermatitis –temence v določenem obdobju izgine, vendar je uporaba nežnih, naravnih in učinkovitih izdelkov za nežno in občutljivo dojenčkovo kožo ustrezna in zaželena pomoč.